Genel

Kedi ve Köpeklerde Kusma Nedenleri

Şirin ve sadık dostlarımız olan kedi ve köpeklerimiz; mideleri rahatsızlandığında ya da başka bir hastalığa yakalandıklarında kusmaya başlayarak; içerisinde bulundukları bu zor durumdan kurtulmaya çalıştıklarını bize gösterebilirler.

Özellikle yavru köpeklerde oldukça ciddi bir sağlık sorununu gösteren kusma; köpeğinizin ölmesine bile neden olabilir. Bu yüzden yavru köpeğinizde kusma ile karşılaştığınız anda vakit kaybetmeden bir veterinere gitmeniz gerekir.

Kedi ve köpeklerde kusma nedenleri; kedinizin ya da köpeğinizin yediği zehirli, sağlıksız ve bozulmuş bir gıda olabilir. Ya da kediniz; tuzlu, baharatlı yiyeceklerden birini yemiş de olabilir.

Kedi ve köpeklerde kusma; kesinlikle ciddiye alınması gereken bir durumdur. Böyle bir sorunla karşılaştığınız anda kedinize ya da köpeğinize hiçbir şekilde yiyecek ya da içecek vermemenizi; en kısa sürede onu bir veterinere göstermenizi tavsiye ediyoruz.

Kedi ve Köpeklerde Kusma Sebepleri Nelerdir?

  • Köpeğiniz ya da kediniz, bir türlü mide ya da bağırsak yollarından geçmeyen, son derece zararlı olan yabancı bir cisim yutmuş olabilir.
  • Sosis, salam gibi yiyecekler; baharatlı ve tuzlu gıdalar; yani bizlerin severek tükettiği gıdalar; evcil hayvanınızın midesini bozmuş olabilir. Bu yüzden her ne olursa olsun; kedi ve köpeğinize bu tarz ev yemekleri vermemenizi öneriyoruz.
  • İç parazit aşısı bulunmayan kedi ve köpeklerde de kusma sıklıkla görülebilir. Kıl kurdu ve bağırsak solucanları; kusmanın asıl nedeni olabilir. Bu durumda kedi ve köpeğinize en yakın zamanda iç parazit aşısı yaptırmanız gerekir.
  • Böbrek rahatsızlığı, çeşitli enfeksiyonlar, organ iltihaplanmaları; kedi ve köpeklerde görülen en yaygın kusma nedenleridir.
  • Köpeklerde ölümcül olan gençlik hastalığı; yavru köpeğinizin kusmasının sebebi olabilir.
  • Enfeksiyöz kedi rahatsızlığı, viral ya da bakteriyel hastalıklar; diğer kusma nedenleri arasında yer alır.
  • Mide kanseri, gıda alerjisi, toksinler; kedi ve köpeğinizin kusmasının asıl nedeni olabilir.

Kedi ve Köpeklerde Kusma Nasıl Tedavi Edilir?

  • Kusan kedi köpeğinize hiçbir şekilde su ya da yiyecek vermeden onu biran önce kusma nedeninin doğru tespiti için bir veterinere göstermeniz gerekir( 1 yaşından küçük ya da 10 yaşından büyük köpekleri aç ya da susuz bırakmak; doğru bir davranış değildir. Bu durumda vakit kaybetmeden; veterinere danışmalısınız.)
  • Uzun süreli kusma; kedi ve köpekte su kaybına neden olabileceğinden veteriner ilk aşamada su kaybını önlemeye yönelik bir tedavi tercih eder.
  • Kusmanın nedeni tespit edildikten sonra uygun yöntem ile hastalık tedavi edilir. Örneğin; kusmanın nedeninin sıradan bir gıda alerjisi olduğu durumlarda diyet mamalar reçete edilir. Ancak, mide kanseri gibi ciddi bir durum söz konusu olduğunda ise acilen kemoterapiye başlamak gerekebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.