Kedi

Kedilerde Yapılması Gereken Aşılar

Kediler tüm dünyanın en sevilen evcil hayvanları ve milyonlarca insan bu mırıltılı güzelliklerle birlikte bir hayat paylaşıyor. Ancak tüm kedi sahiplerinin kedi bakımı konusunda yeterince hassas ve özenli olmadığı da bir gerçek.

Kedilerin sağlığı için hayati önem taşıyan aşılama birçok kedi sahibi tarafından önemsenmiyor ve bunun sonucunda her yıl binlerce kedi aslında aşılar ile korunabilecekleri viral enfeksiyonlar sebebiyle aramızdan ayrılıyor. Dolayısıyla bir kedi sahiplenmeyi düşünen herkesin kedi bakımın gerektirdiği yükümlülükleri yerine getirebileceğinden, kedisinin gerekli sağlık kontrollerini ve aşılarını düzenli olarak yaptırabileceğinden emin olması gerekiyor.

Aşısız kedi ve köpeklerde çok sayıda viral enfeksiyon ile karşılaşılabiliyor ve bu viral enfeksiyonların çoğu ölümcül şekilde sonuçlanabilme riski taşıyor. Bu nedenle evcil hayvan bakımının en önemli unsuru düzenli aşılamadır! Bir evcil hyvan sahiplendikten sonra yapmanız gereken şey veterinere gitmektir. Veterinerlere giderek ailenize yeni katılan minik üyenin sağlık kontrollerini yaptırıp herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığını öğrenmek, varsa tedavi olmasını sağlamak ve tabi ki eğer aşılama zamanı geldiyse ilk aşılarını yaptırmak ve ardından da veteriner tarafından sevimli dostunuz için hazırlanan aşı takvimine uyarak tüm aşılarını zamanında ve atlamadan yaptırmak onların hayatları için çok önemlidir.

Kedi sahiplenen biriyseniz aşağıda belirtilen aşıları doğru şekilde ve zamanında yaptırmalısınız.

 

1. Karma Aşı (FCV+FHV+FPV)

Karma aşı aslında üç rahatsızlığa (“Feline Calicivirus”, “Feline Herpes Virus” ve “Feline Panleukapenia Virus”) karşı yapılan bir toplu aşıdır. Feline Panleukapenia Virus, kediler için öldürücüdür. Virüs kedilerde “iştah kaybı” ve “kusma” ile kendini gösterebileceği gibi hiçbir belirti göstermeden de etkili olabilmektedir. Bu virüs inanılmaz sıcaklıklarda, nemli ortamlarda bile yaşayabilen çok güçlü bir virüstür. O nedenle aşılama önemlidir. Feline Calicivirus ve Feline Herpes Virus, kedilerde solunum yolu rahatsızlıklarına sebebiyet verir. Kedilerdeki solunum rahatsızlıklarının % 80’inin arkasında bu virüsler bulunur. Nezleli kedilerden ya da nezleli insanlardan geçebilir. (Akan gözler, burunlar bu virüslerin dağılmasında etkendir.) Özellikle nezleli ortamlarda kedilerin yiyecek kaplarının nezlenin etkisinden iyi korunması gerekir. Bu virüs ciddi solunum hastalıklarına sebep olur.

Karma aşı her yıl tekrarlanmalıdır.

2. Leukemia (Feline Leukemio Virus)

Kedi Lösemisi olarak da bilinen leukemia hastalığı için aşılama iki ya da üç aşamalı olarak yapılmaktadır. Bununla birlikte kedinizi leukemia’ya karşı aşılatmadan önce leukemia testi yaptırmalısınız. Zira kediniz ne yazık ki leukemia ise bu durumda onun sağlığını daha da kötüleştirmeniz söz konusudur. Bu hastalığı taşımadığını test ile tespit ettikten sonra aşılamaya geçilmelidir.

Her yıl tekrarlanmalıdır.

3. Kuduz (Rabies)

Kuduz aşısı kedi besleyenler için aslında yasal bir zorunluluktur. Zira kediniz bir yabancıyı ısırdığında ya da tırmaladığında halk sağlığı kuralları açısından ısırılan/tırmalanan kişi kedinizin kuduz olup olmadığını teşhis ettirme hakkına sahiptir. Bu tür bir sıkıntıyı bertaraf etmenin en doğru yolu bir veteriner kliniğinde kedinizi kuduza karşı aşılatmak ve aşılandığının delilini teşkil eden karneyi de emin bir şekilde saklamaktır.

Her yıl tekrarlanmalıdır.

 

Kedilerde Aşı Takvimi

YAŞ YAPILAN UYGULAMA
6-8 Haftalık Genel Kontrol + iç ve dış parazit uygulaması ( 2 ayda 1 tekrarlanır)
8-10 Haftalık Genel Kontrol + Karma Aşı
9-11 Haftalık Genel Kontrol + Leukemia Aşısı ( leukemia testi )
10-12 Haftalık Genel Kontrol + Karma Aşısı ( Tekrarı)

Related Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.